De staat van verschil - een kritiek van de gelijkheid

Artikelnummer: 8940P3301
Aantal: 1

Auteur: P.H.A. Frissen, uitgever: Gennep B.V., Uitgeverij van
Paperback, 4e druk februari 2010 | Nederlands | 320 pagina's | 9789055155668 | 22 x 15 x 2,9 cm

Tweedehands: Goed
Heel mooi, vrijwel als nieuw, een leesvouwtje in de rug. Stevig verpakt binnen 1-2 werkdagen in huis, bezorgd door PostNL.


Beschrijving
De staat van verschil 4e druk is een boek van Paul Frissen uitgegeven bij Gennep B.V., Uitgeverij van. ISBN 9789055155668 In Nederland koesteren we het verschil. Zestien miljoen indidividuen, allemaal anders. Dat is wat ons als ideaal wordt voorgehouden in commercie en cultuur. In de wereld van recht, bestuur en politiek ligt dat anders. Daar zijn we juist geobsedeerd door gelijkheid. Dat wringt. De verzorgingsstaat wil gelijk maken wat verschillend is. In De staat van verschil onderzoekt hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen deze frictie. Waarom, gezien het belang dat we aan verschil en ongelijkheid lijken toe te kennen, is gelijkheid zo'n dominante waarde in de politiek en in het publieke domein? Al onze institutionele arrangementen zijn gericht op het bestrijden van verschillen. Waarom misgunnen we in het publieke domein de ander wat we zelf niet ontvangen? Kennelijk is de vormgeving van solidariteit sterk ge nspireerd door afgunst. De staat van verschil is een pleidooi voor ongelijkheid. Frissen bezingt de schoonheid en het aangename van verschil. Verschil biedt garanties tegen de totalitaire verleiding van gelijkheid, uniformiteit en normaliteit. Dat is essentieel voor de vormgeving van democratie. Die moet de burgers in al hun vari teit beschermen tegen de monopolies van de staat.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »