De tachtigjarige oorlog in spaanse ogen - de Nederlanden in Spaanse historische en literaire teksten (circa 1548-1673)

Artikelnummer: 9017P1472
Aantal: 1

Auteur: Yolanda Rodriguez Perez, uitgever: Vantilt
Hardcover met stofomslag, druk 2003 | Nederlands | 336 pagina's | 9789075697919

Tweedehands: Goed
Heel mooi, vrijwel als nieuw, kleine beschadiging in het rechteronderpuntje hoek kaft. Stevig verpakt binnen 1-2 werkdagen in huis, bezorgd door PostNL.


Beschrijving
In 'De Tachtigearige Oorlog in Spaanse ogen' gaatr Yolanda Rodríguez Pérez op zoek naar het beeld dat de Spanjaarden van de Nederlanden en hun bewoners hadden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Zo leren we bijvoorbeeld dat Willem van Oranje gevangen werd genomen door een zwarte Spaanse slaaf die zijn dapperheid wilde bewijzen. Dat de hertog van Alva een zorgzame vader was en Willem van Oranje een wellustige tiran. En dat Nederlandse zuigelingen wijn en bier dronken uit een borstvormige kalebas alsof het melk was. Deze voorstellingen zijn onlosmakelijk verbonden met het beeld dat de Spanjaarden van zichzelf construeerden als deelnemers aan dit conflict. We volgen de ontwikkelingen in de beeldvorming vanaf de vooravond van de oorlog tot enkele decennia na de Vrede van Munster. Er is sprake van de opbouw van een vijandbeeld dat na het bereiken van een hoogtepunt tussen 1621 en 1648 weer langzamerhand vervaagt.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »