Andersom organiseren - doen wat nodig is

Artikelnummer: 9038B2610
Aantal: 1

Auteur: Toine Schinkel, uitgever: Boom
Paperback, druk : 2e oplage juni 2016 | Nederlands | 184 pagina's | 9789024404766 | 21 x 14,8 x 1,2 cm

Tweedehands: Als nieuw
Mooi als nieuw. Stevig verpakt bezorgd door PostNL.


Beschrijving
Andersom organiseren 2e druk is een boek van Toine Schinkel uitgegeven bij Boom uitgevers Amsterdam. ISBN 9789024404766

Kaders, beleid en procedures
Veel grote organisaties worden bestuurd door kaders, beleid en procedures voorop te stellen. Andersom organiseren laat zien wat er nodig is om in een organisatie de professionals weer voorop te zetten en de systemen eenvoudig en dienend te maken. Hoe geef je vorm aan zo'n transitie in een organisatie met meer dan zeshonderd medewerkers?

Omdraaien van de pijl
Dit boek beschrijft de case van ROC A12. Gebruikmakend van het gedachtegoed van Verdraaide organisaties gingen de auteurs Liesbeth Schöningh en Toine Schinkel binnen het ROC aan de slag met het omdraaien van de pijl. Zij omarmden een geheel nieuwe besturingsfilosofie en ontwikkelden - met vallen en opstaan - inspirerende en werkende alternatieven op het ouderwets 'uitrollen van beleid'.

Eigenaarschap op de juiste plaats
Een dergelijke omvorming van binnenuit gaat niet vanzelf. Het werd een traject dat jaren duurde. Andersom Denken en Andersom Organiseren hebben op alle niveaus in de ROC-organisatie grote impact gehad. Inmiddels ligt het eigenaarschap op vrijwel alle plekken in de organisatie weer op de juiste plaats, namelijk bij de onderwijsteams.

Een hele laag opgeheven
Er zijn nieuwe mensen opgestaan en op verschillende plaatsen werkt men met andere vormen van teamleiding. De verandering is niet begonnen of geëindigd bij het veranderen van de 'hark'. Toch is er een hele laag in de organisatie opgeheven toen bleek dat deze niet hielp om beter aan de bedoeling te werken. Ook is er in de loop van het traject afscheid genomen van een aantal mensen die niet langer bij de nieuwe manier van werken pasten.

Een nieuwe cultuur
De docenten gaan nu met meer energie, betrokkenheid en bevlogenheid naar hun werk. Ze hebben meer ruimte om het onderwijs op hun eigen wijze vorm te geven. Er wordt binnen ROC A12 weer op een integrale wijze naar onderwijs en naar de bedoeling daarvan gekeken. De medewerkertevredenheid stijgt weer, het marktaandeel van het totaal aantal studenten dat voor ROC A12 kiest groeit en er ontstaan inmiddels op grote schaal nieuwe initiatieven die in de oude organisatie ondenkbaar waren. In relatief korte tijd handelen steeds meer mensen in de organisatie vanuit een nieuwe cultuur. Een nieuwe cultuur die vrijwel haaks staat op de oude wijze van werken en organiseren.
Met een voorwoord van prof. dr. H.H.F. (Herman) Wijffels en een nawoord van Wouter Hart, auteur van de bestseller Verdraaide organisaties.

Voor wie?
Andersom organiseren is geschikt voor managers en professionals in grote organisaties (meer dan 500 medewerkers) in zowel de profit- als de non-profitsector.

E-book
Deze titel is verkrijgbaar als e-book. Meer informatie over e-books vindt u op de pagina Klantenservice.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »