Objectief Nederland ; objective Netherlands - een foto-experiment in 1974 ; a photography experiment

Artikelnummer: 9043B0457
Aantal: 1

Auteur: Reinjan Mulder, uitgever: Babel & Voss
Paperback, druk 2016 | Nederlands | 176 pagina's | 9789490950125 | 24,1 x 17,4 x 1,5 cm

Tweedehands: Als nieuw
Mooi als nieuw. Stevig verpakt bezorgd door PostNL.


Beschrijving
Bij de overdracht van zijn archief aan de Universiteit van Amsterdam vond schrijver en uitgever Reinjan Mulder in een verhuisdoos een uniek kunstproject terug dat hij in 1974 had gemaakt: 'Objectief Beeld van Nederland'. Het project dat Nederland liet zien 'zoals het was', zou in het Van Abbemuseum worden getoond, een rondreizende expositie door Nederland krijgen en een fotoboek, maar toen dat niet doorging, liet Mulder de beeldende kunst de beeldende kunst en ging hij de wetenschap in, en later de literatuur.
Op het nippertje gealarmeerd verwierf het Rijksmuseum het project in 2012.
In 'Objectief Nederland' presenteert Reinjan Mulder zijn project en vertelt hij over zijn werkwijze en de ideeën erachter. Hoe werd zijn ideaal van 'objectieve fotografie' uitgedacht en uitgewerkt?
Behalve een uniek beeld van Nederland in 1974 geeft Objectief Nederland een ontroerend zelfportret van een bezeten fotokunstenaar die in zijn poging zijn voorkeuren en gevoelens uit te schakelen tot het uiterste ging, door uren in de vette klei van oostelijk Flevoland te baggeren, zich een nieuwbouwwoning in Velp binnen te praten, en met een motorvletje de Waddenzee op te gaan.
Dankzij uitvoerige documentatie wordt in Objectief Nederland zichtbaar hoe een talentvolle, jonge kunstenaar onder moeilijke omstandigheden zijn missie volbracht.
'Reinjan Mulder [...] used photography to realize [his] concept as purely as possible, uninfluenced by a conscious or unconscious selection process, taste, conventions or other 'ballast.' Hans Rooseboom in: Modern Times - Photography in the 20th Century.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »