Wie geschoren wordt moet stil zitten - de omgang van Nederlandse meisjes met Duitse militairen

Artikelnummer: 9048B1245
Aantal: 1

Auteur: Monika Diederichs, uitgever: Uitgeverij Boom
Paperback, 2e druk maart 2007 | Nederlands | 231 pagina's | 9789085063490 | 23,6 x 15,4 x 2,3 cm

Tweedehands: Als nieuw
Als nieuw. Stevig verpakt en bezorgd door PostNL.


Beschrijving
De beelden zijn bekend omdat ze tot de meest schokkende uit de bevrijdingstijd horen. Vrouwen en vaak nog jonge meisjes die, juist in de dagen waarin feestvreugde domineerde, werden kaalgeschoren en vernederd. Over deze zogeheten moffenmeiden, vrouwen die tijdens de oorlog omgang hadden met Duitse soldaten, was tot nog toe weinig bekend.

Wie geschoren wordt moet stil zitten is het eerste boek dat uitvoerig in gaat op het leven van deze vrouwen die, hoewel zij een plaats innemen in het collectieve geheugen, vrijwel geen aandacht meer krijgen. Dankzij haar speurzin en tact wist Monika Diederichs in gesprek te komen met betrokkenen die hierover tot nu toe zwegen. Ook kreeg zij toegang tot archieven die, in verband met de bescherming van de persoonlijk levenssfeer, ook voor onderzoekers gesloten bleven.

Het resultaat is een indrukwekkend boek over een onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog. Hoe gingen de Duitse en Nederlandse autoriteiten in de periode 1940-1945 om met meisjes en vrouwen die contacten hadden met Duitse militairen en op welke wijze werden zij na de Duitse bezetting gestraft? Hoe dachten deze meisjes en vrouwen zelf over hun omgang met de bezetter? Wat gebeurde er als ze zwanger raakten? Deden zij afstand van hun kind of besloten zij het zelf te houden? De ervaringen van deze vrouwen met nationaalsocialistische zorginstellingen en diverse instellingen van de Wehrmacht worden aangrijpend beschreven. Deze heruitgave maakt een belangrijk boek opnieuw beschikbaar.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »