Vreemde Overheersing - bezetten en bezetting in sociologisch perspectief

Artikelnummer: 9049P1473
Aantal: 1

Auteur: C.J. Lammers, uitgever: Uitgeverij Prometheus
Paperback, druk 2005 | Nederlands | 375 pagina's | 9789035128682 | 21,4 x 13,8 x 3,4 cm

Tweedehands: Goed
Mooi als nieuw, met twee lichte leesvouwtjes in de rug. Stevig verpakt en bezorgd door PostNL.


Beschrijving
Hoe organiseert een bezetter een bezetting? Vreemde overheersing behelst een sociologisch getinte uitwerking van de gedachte dat een vreemde overheerser het eigenlijk niet kan stellen zonder 'medewerking' van 'inheemse elites', leidinggevenden van het bezette gebied.
Dit soort vragen wordt behandeld in analyses van vooral de Duitse bezetting van Nederland en andere Europese landen tijdens WO II, van de Japanse bezetting van Indië, en van collaboratie en verzet in Duitse en Japanse interneringskampen. Verder wordt uitvoerig stilgestaan bij Nederlandse bezettingen: van de Generaliteitslanden in de zeventiende eeuw, van grote delen van België in de achttiende en negentiende eeuw, van onze koloniën, en in de huidige tijd in de vorm van participatie in 'heilzame bezettingen' à la Kosovo en Irak. Ten slotte komen internationale verschillen in 'bezettingsstijl' tussen Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en de Verenigde Staten aan de orde.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »