Zorg - een filosofische analyse

Artikelnummer: 9051B3038
Aantal: 1

Auteur: J. Vorstenbosch, uitgever: Nieuwezijds B.V.
| Nederlands | 252 pagina's | 9789057121852 | Afmeting: 21,5 x 13,7 x 2,4 cm

Tweedehands: Nieuw


Beschrijving
Hufterigheid, intolerantie, onverschilligheid, consumentisme, onvrede over de kwaliteit van het onderwijs, pyjamadagen in verpleeghuizen: de moderne samenleving krijgt vaak geen beste pers als het om zorg gaat. Zorg lijkt weg te sijpelen uit onze cultuur. Is die indruk juist of vertekend? En wat is de rol van de politiek in dit geheel? Het antwoord op die vragen veronderstelt een kritische analyse van wat zorg is, en welke ontwikkelingen in onze samenleving het begrip en de zin van zorg bedreigen of tekort doen.
De filosoof Jan Vorstenbosch doet een stap terug om deze vragen beter te kunnen beantwoorden. Hij verruimt het thema, van de gebruikelijke focus op de zorg voor afhankelijke en kwetsbare individuen naar zorg als menselijke houding, en ontvouwt de grondlijnen voor een filosofie van de zorg. Beginnend bij de taal, laat hij zien dat zorg te maken heeft met aandacht en aanwezigheid, met de zin van het handelen en de kans op mislukking, met de kwaliteit van ons leven en uiteindelijk met het onvermijdelijk en fundamenteel relationele en sociale karakter van ons bestaan. Deze zorgopvatting toetst hij aan de politieke actualiteit, op basis van een beschouwing over de verhouding van zorg tot regels, macht en rechtvaardigheid als principes van menselijk handelen.
Zorg bevat prikkelende gedachten over de zorg voor mens en dier, instituties en milieu. Het bevordert het begrip van de betekenis van zorg -- en het werken eraan.
Jan Vorstenbosch is verbonden aan de Universiteit Utrecht. Eerder verscheen van hem bij Nieuwezijds Twaalf huishoudelijke apparaten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »