De Achttiende Eeuw 2018 - Jaarboek De Achttiende Eeuw 2018

Artikelnummer: 9107B0535
Aantal: 1

Auteur: Frank de Hoog, uitgever: Uitgeverij Verloren
Paperback, druk 2018 | Nederlands | 128 pagina's | 9789087047559 | 24 x 15,9 x 1,2 cm

Tweedehands: Als nieuw
In nieuwstaat. Dagelijkse verzending, stevig verpakt en bezorgd door PostNL.


Beschrijving
In 2018 bestaat de Werkgroep 18e Eeuw 50 jaar. Omdat het ook 250 jaar geleden is dat het moderne circus werd ‘uitgevonden’, staan in dit Jaarboek kermis, circus en festiviteiten centraal. Stichtend lid Bert Paasman blikt terug op het ontstaan van de werkgroep, Wijnand Mijnhardt formuleert een toekomstvisie. Het themadossier bevat artikelen over de circuscollectie van de UvA, de Londense Thames Frost Fair en kermisacts in de zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlanden.

Inhoud: Van de redactie Jubileum: 50 jaar Werkgroep 18e Eeuw: BERT PAASMAN, De jaren van omgekeerde kaartenbakken en stencils. Herinneringen aan de jeugd van de Werkgroep 18e eeuw WIJNAND W. MIJNHARDT, Meervoudige moderniteit en de vergeten erfenis van de Nederlandse Verlichting Dossier 250 jaar circus: JOHAN VERBERCKMOES, Inleiding. Kom binnen, kom binnen, het circus gaat beginnen WILLEM RODENHUIS, De Circuscollectie van de Afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een nadere blik in het licht van het 250-jarig bestaan van het modern klassieke circus, 1768-2018 THOMAS VAN DER GOTEN, Tijdloos of efemeer? Herdenking op de Thames Frost Fair JOHAN VERBERCKMOES, Door het publiek betoverd. Kermisacts en sneeuwpoppen in de Nederlanden in de zeventiende en achttiende eeuw Afzonderlijke bijdragen: FRANK DE HOOG, Eendracht maakt tweedracht. Het gebruik van de retoriek van eendracht tijdens en na de politieke crisis van 1748 FRANK JUDO, De gravin en de stokebrand. Twee buitenstaanders en hun strategische alliantie ten tijde van de Brabantse Omwenteling PAUL PELCKMANS, Wolff & Deken kiezen uit La Fontaine Over de auteurs

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »