Zij Doet Hem Goed En Geen Kwaad Man En V - man en vrouw in de Bijbel

Artikelnummer: 9108B3050
Aantal: 1

Auteur: Klaas A.D Smelik, uitgever: Boekencentrum B.V.
| Nederlands | 202 pagina's | 9789023910664

Tweedehands: Nieuw


Beschrijving
In het verleden heeft de Bijbel een rol gespeeld bij de maatschappelijke achterstelling van vrouwen. Het is de vraag of hiermee de Bijbel recht is gedaan of dat men de Schrift alleen heeft gebruikt om eigen opvattingen te legitimeren. Wat zegt de Bijbel zelf over de rolverdeling tussen man en vrouw?


In dit levendig geschreven boek wordt gekeken naar de maatschappelijke verschillen tussen man en vrouw in de bijbelse tijd, naar de juridische positie van de vrouw, naar seksualiteit en huwelijk, naar de opvoeding van kinderen en naar de beroepsmogelijkheden voor vrouwen. Steeds wordt een vergelijking getrokken met de omringende culturen. Bijzondere aandacht krijgt de vraag waarom in de Bijbel over de God van Israël in het mannelijk wordt gesproken en waarom de Israëlitische godinnen zijn verdwenen. Verder komt de positie van vrouwen in het Nieuwe Testament aan de orde. In hoeverre heeft het hellenisme de situatie voor de vrouwen in Judea veranderd? En wat zijn de verschillen tussen Jezus' en Paulus' houding tegenover de vrouw?


Duidelijk zal worden dat de vaak gehoorde mening dat de Bijbel een patriarchaal boek zou zijn, moet worden genuanceerd. Maar ook dat de mogelijkheden voor vrouwen in de wereld van de Bijbel beperkt waren in vergelijking tot de huidige situatie. Ten slotte gaat de auteur de vraag niet uit de weg wat de consequenties zijn voor de prediking.Deze uitgave verschijnt in de serie Bijbelse Zaken, een reeks toegankelijk geschreven boeken over bijbelse onderwerpen, die de lezer helpen bij het verstaan van de Bijbel. Eerder verscheen: Een tijd van oorlog, een tijd van vrede. Bezetting en bevrijding in de bijbel.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »