Fons et origo iuris - een historische inleiding tot het vermogensrecht

Artikelnummer: 9108P0401
Aantal: 1

Auteur: J. Hallebeek, uitgever: VU uitgeverij
Paperback, 2e herziene druk 2007 | Nederlands | 448 pagina's | 9789086591367 | Afmeting: 24,2 x 17,1 x 2,9 cm

Tweedehands: Als nieuw
In nieuwstaat. Stevig verpakt verzonden via PostNL.


Beschrijving
FONS ET ORIGO IURIS
'BRON EN OORSPRONG VAN HET RECHT'
Het hedendaagse vermogensrecht is ontstaan vanuit verschillende rechtstradities. De belangrijkste is die van het Romeinse recht. Dit boek geeft eerst een global overzicht van het Romeinse goederenrecht en verbintenissenrecht zoals te vinden in het Corpus iuris civilis van keizer Justinianus (482-565). In de Middeleeuwen vormde het Corpus luris het uitgangspunt voor de rechtswetenschap; vanaf de vijftiende eeuw kreeg het grote invloed op het privaatrecht in geheel continental europa en daarbuiten. Aan de hand van drie centrale thema's - overdracht, contract en onrechtmatige daad - volgt Fons et origo luris vervolgens de doorwerking van het Corpus luris vanaf de twaalfde eeuw tot de dag van vandaag.
Jan Hallebeek (1954) is hoogleraar Europese rechtsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij publiceerde eerder Quia natura nichil privatum: Aspecten van de eigendomsuraag in het werk van Thomas van Aquino (1986), The Concept of Unjust Enrichment in Late Scholasticism (1996) en artikelen op het gebied van het Romeinse recht, de Middeleeuwse rechtswetenschap en het ecclesiologisch jansenisme.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »