Lumumba

Artikelnummer: 9108P0660
Aantal: 1

Auteur: Luc De Vos, uitgever: Davidsfonds/Leuven
Paperback, druk 2004 | Nederlands | 712 pagina's | 9789058262288 | 24 x 17 cm

Tweedehands: Als nieuw
Heeft nauwelijks waarneembare gebruikssporen, conditie als nieuw. Dagelijkse verzending, stevig verpakt en bezorgd door PostNL.


Beschrijving
Was België betrokken bij de moord op Patrice Lumumba? Referentiewerk, geschreven door experten uit de onderzoekscommissie.
Elisabethville, 17 januari 1961, 21.43 uur: Lumumba, de eerste premier van de Republiek Congo, wordt omgebracht. Met medeweten van de toenmalige regering Eyskens? Of misschien wel met actieve steun van de Belgische autoriteiten? En welke rol speelde Koning Boudewijn?
In 2000 installeert de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers een parlementaire onderzoekscommissie belast met 'het vaststellen van de precieze omstandigheden waarin Patrice Lumumba werd vermoord en van de eventuele betrokkenheid daarbij van Belgische politici'.
Lumumba. De complotten? De moord brengt het ultieme relaas van een explosief verleden. Een scrupuleus onderzoek naar de politieke eliminatie van Lumumba, zijn arrestatie en overbrenging naar Katanga en de moord. De onderzoekscommissie stuitte op een chaotische bevoegdheidsverdeling tussen de Belgische ministeries van Buitenlandse en van Afrikaanse Zaken. Ze stelde bovendien vast dat het hof een paralleldiplomatie voerde naast die van de regering...
Vier experts, de hoogleraren LUC DE VOS, EMMANUEL GERARD, PHILIPPE RAXHON en JULES GÉRARD-LIBOIS, verleenden hun medewerking aan dit delicate historische onderzoek. Zij lieten codes ontcijferen en ontdekten nieuwe, onbekende gegevens. In dit referentiewerk schrijven zij het verhaal achter de feiten. Zij hebben zich daarbij niet laten leiden door mythes. Want in het geval Lumumba overtreft de geschiedenis de mythe.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »