Voorbij het individu - mensbeelden in wetenschappen

Artikelnummer: 9109B1246
Aantal: 1

Auteur: Wielemans, uitgever: Garant Uitgevers
Paperback, druk 1993 | Nederlands | 230 pagina's | 9789053502167

Tweedehands: Als nieuw
Mooi als nieuw. Dagelijkse verzending, stevig verpakt en bezorgd door PostNL.


Beschrijving
Vooral Westerse maatschappijen experimenteren erg opvallend met de 'mens-als-individu'. Waarom en op basis waarvan doen zij dat? Welke problemen lost dit op of doet dit juist problemen ontstaan? Is een alternatief mensbeeld mogelijk en wenselijk? Dit boek gaat uit van de veronderstelling dat maatschappelijke gedragingen een uiting zijn van onderliggende mensbeelden. Die mensbeelden analyseren en helder maken moet dan ook bijdragen tot een inzicht en oplossing van diverse problemen. Eerst wijst de auteur op verschuivingen door de tijden heen in het zelfverstaan van de mens. Daarna laat hij zien welk mensbeeld gecreëerd wordt vanuit de fysica, de psychologie, de sociologie en de evolutieleer. Het is verrassend vast te stellen hoezeer deze inzichten convergeren. Uiteindelijk wordt het dominante beeld van de 'mens-als individu' -een bij uitstek westers beeld -indringend gerelativeerd en ontwerpt de auteur een mensbeeld 'voorbij- het individu'. De mens is een knooppunt van relaties.
Dit alles heeft vanzelfsprekendbelangrijke consequenties. Vanuit soliede andere mensbeelden ontwikkelt de auteur een nieuwe visie op de maatschapij -inbegrepen opvoeding en onderwijs -, voorbij het individu.
Bij zijn verschijnen heeft dit boek meteen ophef gemaakt. Het ziet er naar uit dat het een noodzakelijk boek wordt voor iedereen die nadenkt over het huidige mensbeeld.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »