Radiator - stadsverhalen

Artikelnummer: 9112B1503
Aantal: 1

Auteur: Jan Sonnergaard, uitgever: Wilde Aardbeien
Paperback, druk 2003 | Nederlands | 186 pagina's | 9789076905143

Tweedehands: Als nieuw
In nieuwstaat. Dagelijkse verzending, stevig verpakt en bezorgd door PostNL.


Beschrijving
De verhalenbundel Radiator van Jan Sonnergaard (1963) sloeg in 1997 in als een bom in het anders zo vredige Deense literaire leven. Zowel onder literatoren als daarbuiten werd er veel en heftig gediscussieerd over dit boek met die vreemde titel. De satirische en (meer dan) realistische novellen van Sonnergaard, met hun onverbloemde taalgebruik, werden een begrip.

Radiator is een toegankelijk en onderhoudend boek, waarin de schrijver de lezer écht iets te vertellen heeft. Zo’n mix werd als een verademing ervaren en de Deense recensenten en lezers waren zo enthousiast over Radiator, dat het in recordtijd bovenaan de Deense bestsellerlijsten stond. Drie jaar later gebeurde hetzelfde met de opvolger, de verhalenbundel Sidste søndag i oktober (De laatste zondag van oktober).

De verhalen van Sonnergaard werpen een kritische blik op een samenleving waarin machthebbers – overal en op alle niveaus – hun macht zonder schroom misbruiken, en waarin sommigen alles hebben en anderen niets. Er is echter geen sprake van een politieke protestliteratuur, zoals Denemarken die in de jaren zeventig kende, met panklare marxistische antwoorden in overvloed. Sonnergaard is veeleer een échte moralist, die je erop wijst dat je je medemens en je omgeving moet respecteren om misstanden te voorkomen en om tot meer rechtvaardigheid te komen.

Met deze selectie uit de verhalen uit Radiator en Sidste søndag i oktober wordt het Nederlandstalig lezerspubliek de mogelijkheid geboden om kennis te maken met de spraakmakende verhalen van Jan Sonnergaard.

Over de uitgeverij

Deze titel is verschenen bij uitgeverij Wilde aardbeien. Wilde aardbeien is een uitgeverij die naar het Nederlands vertaalde Scandinavische literatuur uitgeeft. Het gaat om in eigen land gerenommeerde of veelbelovende auteurs, die in Nederland nog onbekend zijn en niet door de gevestigde Nederlandse uitgevers worden uitgegeven. Dat kan zijn omdat de auteur te onbekend of het genre te onbemind is; om die reden is een reguliere uitgave commercieel niet haalbaar. Wilde aardbeien vindt deze boeken te bijzonder om ze aan lezers met een neus voor onderscheidende literatuur voorbij te laten gaan. In de reeks verschijnen vertalingen van Deense, Zweedse, Noorse, Finse, IJslandse, Samische, Groenlandse, en Faerøerse auteurs. Zie ook www.wildeaardbeien.nl.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »