Publieke vrouwen - zinnebeelden in de openbare ruimte

Artikelnummer: 9112B2185
Aantal: 1

Auteur: Wolda, uitgever: Uitgeverij In de Knipscheer B.V.
Paperback, druk 1994 | Nederlands | 111 pagina's | 9789071035630

Tweedehands: Als nieuw
Mooi als nieuw. Stevig verpakt verzonden via PostNL.


Beschrijving
Het aantal beelden van vrouwen dat een plaats heeft gekregen in de openbare ruimte is aanzienlijk groter dan dat van mannen. Opmerkelijk is dat het merendeel van deze gebeeldhouwde vrouwen anoniem is. In tegenstelling tot beelden van mannen, die bijna uitsluitend zijn opgericht ter nagedachtenis van een persoon, belichamen deze vrouwenfiguren abstracte waarden en begrippen. Het vrouwenlichaam dient daarbij als uiterlijke ‘verpakking’ van een bepaalde, vaak morele boodschap.
‘Publieke vrouwen’ geeft een indruk van de diversiteit aan allegorische beelden van vrouwen die in Nederland te vinden zijn, zoals Gerechtigheid, Nijverheid, Waarheid en Overwinning. Ze staan op monumenten, in parken en op pleinen of bekleden de voorgevels van openbare gebouwen. Wat is de functie van deze beelden? Wat wilde men ermee uitdragen? Waarom wordt de vrouwenfiguur al sinds het begin van de westerse beschaving geschikt geacht om een grote hoeveelheid begrippen te personifiëren? Deze vragen vormen het uitgangspunt van deze publikatie.
Om het mogelijk te maken de ‘publieke vrouwen’ te bekijken, bevat dit boek een groot aantal routebeschrijvingen, aan de hand waarvan een tocht langs de beeldhouwwerken kan worden gemaakt. U zult ervan versteld staan hoeveel stenen en bronzen vrouwen de openbare ruimte opluisteren en hoe vaak u ongemerkt aan hen voorbijgaat.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »