Geheim Indie - het leven van Maria Dermout 1888-1962

Artikelnummer: 9120P0944
Aantal: 1

Auteur: Kester Freriks, uitgever: Querido
Paperback, 2e druk 2001 | Nederlands | 357 pagina's | 9789021463124 | Afmeting: 23,9 x 16,2 x 3,2 cm

Tweedehands: Als nieuw
Mooi als nieuw. Stevig verpakt verzonden via PostNL.


Beschrijving
Als geen andere Nederlandse schrijver heeft Maria Dermoût de onvergetelijke schoonheid en de wreedheid, betovering en dreiging, geheimzinnige machten en magie, het goed en het kwaad van de Indische archipel beschreven.
Haar meesterwerk De tienduizend dingen (1955) behoort tot de hoogtepunten van de Nederlands-Indische en Nederlandse letteren. De Amerikaanse vertaling ervan stond zelfs langer op de Newyorkse bestsellerlijsten dan Capotes Breakfast at Tiffany's en Pasternaks Doktor Zjivago.
Maar wie was deze schrijfster die met haar verstilde schrijfstijl zoveel emoties bij haar lezers weet op te roepen? Wie haar kende was ervan overtuigd dat zij een groot geheim met zich meedroeg. Het is een geheim dat intrigeert, dat iemand nooit meer loslaat. Naar dat geheim ging Kester Freriks op zoek. Hij reconstrueert hoe het voormalige Indië de geheime, stille kracht in haar leven was en hoe een nooit beantwoorde liefde haar vormde. Maar het grootste geheim bleef toch dat van haar afkomst. Wie was haar werkelijke moeder~ Waarom werd haar naam niet vermeld in Dermoûts geboorteannonce?
Iedereen vond Maria Dermoût Indisch, niet alleen als schrijfster maar ook als vrouw, maar was zij dat ook? Een vraag die zijzelf nooit heeft willen beantwoorden.
Al meer dan twintig jaar is Kester Freriks gefascineerd door het werk en leven van Maria Dermoût. Hij reisde door het hedendaagse Indonesië op zoek naar sporen van haar leven. Hij ontdekte belangwekkende documenten die nooit door iemand waren ingekeken. Bovendien kreeg hij inzage in het 'Allergeheimste dagboek' dat de schrijfster de laatste jaren van haar leven bijhield. Het geeft een onthutsend en ontroerend beeld van een vrouw die vecht tegen de ouderdom en de naderende dood. Geheim Indië is het levensverhaal van Maria Dermoût, voor wie het Indië van ruim een eeuw geleden 'nog pas gisteren' leek.

Kester Freriks (Jakarta 1954) is schrijver van verhalenbundels en romans, waaronder Grand Hotel Lembang (1979), Ogen zwart (1997), De bruid van Elswout (1998) en Eeuwig lndië (1998). In 1982 werd zijn biografische roman Hölderlins toren bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor literatuur.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »