Kooplieden & kerkgangers - Geloof, hoop en handel van de familie De Peijster, 1525-1725

Artikelnummer: 9120P3542
Aantal: 1

Auteur: Frans Peijster, uitgever: Walburg Pers
Hardcover met stofomslag, druk 2012 | Nederlands | 320 pagina's | 9789057308178 | Afmeting: 25,2 x 16,8 x 2,8 cm

Tweedehands: Als nieuw
Mooi als nieuw. Stevig verpakt verzonden via PostNL.


Beschrijving
Kapitaal en kennis van tenminste 150.000 emigranten uit de Zuidelijke Nederlanden hebben de snelle opbloei tijdens de Gouden Eeuw mogelijk gemaakt. Onder hen bevonden zich veel protestanten, die in het Zuiden in de zestiende eeuw meer aanhangers telden dan in het katholiek gebleven Holland. De integratie van die vluchtelingenstroom binnen de ommuurde Hollandse steden is vrijwel zonder problemen verlopen. Ook de Vlaamse familie De Peyster emigreerde vanuit Hondschoote en Gent naar het noorden. Johannes de Peyster heeft zich een aantal decennia later vanuit Haarlem in Nieuw Amsterdam gevestigd.
Door onderzoek in archieven en bibliotheken in de Oude en Nieuwe Wereld heeft de auteur nieuwe feiten naar boven gehaald. Hij beschrijft Peter Stuyvesant als gereformeerde fundamentalist, die Joden en Lutheranen uit Nieuw Nederland weerde. Ook de herovering van New York door twee Nederlandse admiraals in 1673 en de latere staatsgreep in 1689, komen aan bod. De Peysters moesten daar opnieuw, maar nu met Engelsen integreren.
De geschiedenis van de Nederlanden tijdens de Opstand en van New York in de koloniale periode worden door de ogen van de De Peysters beschreven. Zij namen deel aan het bestuur van kerk en stad, maar waren voor alles koopman. Dit boek geeft ons een nieuw beeld over bekende gebeurtenissen uit die geschiedenis.


Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »