Fotograferen met Cézanne - landschappelijke elementen als motief

Artikelnummer: 9121B2386
Aantal: 5

Auteur: Jean Leering, uitgever: Thoth, Uitgeverij
| Nederlands | 174 pagina's | 9789068684681 | Afmeting: 26,1 x 20,2 x 1,5 cm

Tweedehands: Nieuw


Beschrijving
Jean Leering en Jan van Toorn
Landschappelijke elementen als motief. Dit boek is de neerslag van een visueel onderzoek naar de motieven en de uitbeelding daarvan in het werk van Paul Cézanne. Het belang van Leerings onderzoek ligt in de visuele aanpak die, anders dan de gewoonlijk begripsmatige benadering, probeertdichter bij de oorsprong van zijn manier van kijken en schilderen te komen. De foto’s van Jean Leering zijn een parallelle weergave van hetgeen in het werkvan Cézanne te zien is. Aan de hand van thema’s als bomen, andere landschappelijke elementen en stillevens wordt een vergelijking gemaakt tussen de (natuurlijke) omgeving en Cézannes werk, die daarna in de volgende hoofdstukken wordt uitgewerkt in Cézannes manier van waarnemen en schilderen. De tekst functioneert in deze visuele hoofdstukken als een summiere begeleiding. Het gaat in de eerste plaats om het kijken en vergelijken. Ontwerper Jan van Toorn, Leerings vriend en geestverwant, heeft de visuele studie omgezet in een intensief kijkboek, dat ongekend is in de Nederlandse kunstgeschiedenis.
De bedoeling van beide auteurs is niet alleen om een meer zintuiglijke benadering van de beeldende kunst te demonstreren, maar ook om hiermee een breder publiek te bereiken dan alleen de kenners en geïnteresseerden in het werk van Cézanne.H

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »